Kola? Hamanove uši

Tijesto (z a 44-46 kola?i?a)

445 g brašna
1 ½  ?ajna kaš?ica  prašaka za pecivo
¼ žli?ice soli
125 g maslaca omekšanog (izrezati na kockice)
50 g margarina (izrezati na kockice)
120 g še?era
2 jaja
2 žlice svježe iscije?enog soka od naran?e
naribana  korica 1 limuna
1 žlica ekstrakta vanilije

Mak punjenje

1 šalicu mlijeka
50 g še?era
1 žlica meda
50 g maslaca omekšala
200 g mljevene sjemenke maka
1 ½ žlice brašna
ribanim kožu jednog limuna
1 žli?ica svježe iscije?enog limunovog soka
1 žli?ica ekstrakta vanilije

Tijesto

Prosijati brašno, prašak za pecivo i sol zajedno pomiješati  u zdjelu i ostaviti ga na stranu.

U drugoj zdjeli pomiješajte maslac i margarin, I mješati mikserom , dok je smjesa ne postane  kremasta. Postupeno u smjesu dodavati  še?er  miješaju?i  mikserom ,par minuta Dodajte jaja, jedno po jedno, a nakon toga sok od naran?e i ekstrakt vanilije i uklopiti sve to u glatku smjesu. Potom  miješaju?i mikserom pri maloj brzini, i po?nite dodavati brašno malo po malo dok tijesto ne postane mekano

Prebacite tijesto na pobrašnjenoj površini i mijesiti rukom malo, dok tijesto je potpuno glatko. Podijelite tijesto na dva dijela, zamotajte ih i stavite u hladnjak na barem sat vremena, da se tijesto formira. U me?uvremenu možete pripremiti punjenje.

Punjenje –fil

Mak punjenje
1 šalicu mlijeka
50 g še?era
1 žlica meda
50 g maslaca omekšala
200 g mljevene sjemenke maka
1 ½ žlice brašna
ribanim kožu jednog limuna
1 žli?ica svježe iscije?enog limunovog soka
1 žli?ica ekstrakta vanilije

Ulijte mlijeko u srednjim lonac, dodajte še?er i med, promiješati i dovesti do kuhati na srednje topline. Dodajte preostale sastojke i pirjati, miješaju?i u trajanju od 5 minuta. Ukloni iz topline i ostavite smjesu da se ohladi.

Kola?i?i – Pe?enje

Zagrijte pe?nicu na 175 stupnjeva umjerena.
Razvaljati tijesto na otprilike 3 mm širine na pobrašnjenoj površini.  ?ašom praviti krugove u tijestu.  -8 cm).  Na svaki krug stavite žli?icu punjenja u središte kruga. Preklopite tijesto na tri strane i koristiti svoje prste  patiti kutove, što trokutasti dizajn i ostavljaju?i centar nadjev  (vidi fotografiju). Uglove na tjestu ipremazati zumanjkom  tako da se ne otvara tijekom pe?enja.

Stavite kola?i?e na papir za pe?enje u razmaku od 3 cm i pe?i za cca.10 minuta, dok se ne postigne zlatno sme?a boja. Izvadite iz  pe?nice i ostavite ih da se ohlade prije posluživanja.