Bio je još jedan ?arobni Purim ali ovaj put 5773 ili ti 2013, zime,  blazene, gospodnje.

Pripreme za Purim duge i naporne, malo je kandidata za tu vrst posla ali sta je tu je. Subota temperatura  vanka 0, a unutra u prostoru ugodna zdravlju. Gosti uvijek tacno na vrijeme cika Ari sa gostima, amerikanac, rus i prevodioc zenskog roda.

Ovaj put velika radost za nas pored stalnog  djecijeg maskembala /odrasli nisu jos popili micvu koju  casu vina vise/ kursisti hebrejskog alef bet  stepena vedri, ?ili nasmjeseni. Jednom recju mladost koja obecava.  Pricaju o stampanju  diploma o zavrsenom I stepenu kursa. Obecali smo da moze ali pored ustaljene materije moraju naucit makar napamet  2 sefardske pjesme i jednu praznicnu kratku molitvu.

Domaci vecinom mladi predstavnici porodica debelo kasne, kad bi se salili Porodica Kaloperovic – Laufer i Mima kao domacica uvijek spremni zakorisnu akciju, vredni i radni, nema dalje. Sanda sa purimskim prijateljicama u levom uglu purimskog sijela, uvijek komplikuje stvari, razapeta izme?u djecijeg purima i rodjendana. Savetujemo joj da se vec jednom opredjeli kako ne bi dolazila u emotivni disbalans. Emil zbog funkcije javio se sa  puta i cestitao Purim, opravdano odsutan. Sasa i Boki spremli se da prezentuju Purim i daju izjavu za medije. Tv ekipa snimila scene bez izjava za TV dnevnik  koje su emitovane te veceri.

Hrana za purim svjeza sa dosta raznih salata i domacim kiflicama sa susamom. Odvojeno mesni i mlecni program pa ko voli nek izvoli Hamanove usi, kolac bez premca u kombinaciji sa cokoladnim bombicama je  naprosto planuo. U skladu sa purimskim darivanjima domacin je  radi  mira, jacanja trajnije veze i poverenja medju prijateljima i clanovima opstine darivao mahom svima kao salvetni smotuljak „hamnove usiju“ na kraju veceri Purimsko sjelo, drustvo spoj mladosti i iskustva, caskanje, razmjena  traceva ali bilo je i emotivnih carobnih vibracija.

Proglasena je i Miss Purima 2013  Irena koja je u tu cast sa ponosom se maskirala u kraljicu Ester. Kraljicu Vasti nismo birali, ali je za to Haman umjesto Mordekaja visoko bio objesen na plafonu.

Shallom svima i jos jedno, Hag Purim 5773 sameah

Dr. Danon

Fotografije:
LADJAREVICI I PURIM 5773 PURIM DECA VELIKAI MALA MIMA PURIM PURIM ARIEL PURIM SALE PURIM SJELO 5773 PURIM IZ LEVOG UGLA IRENA MISS PURIMA 2013 PURIM DECA 5773 PURIM IRENA PURIM SJELO 2 HAMAN  BLAZENI