Dragi moji sladokusci, pripremite se na nešto jako dobro, naše doma?e dalmatinske šparoge, koje su poznate kao delikatesno povr?e.

A znate li vi, dragi moji sladokusci, da najstariji recept za pripremu šparoga datira iz najstarije poznate kuharice iz III. vijeka?

Ja sam za prvu kuharicu saznala od „Drage tetka Savete“,  tko se sje?a one kuharice i velike oklagije, koja nas je ?esto znala oplesti po nožicama?!

Ova samonikla zdrava bilj?ica može na svašta nešto asocirati pa i na „iznemoglog Hašima“.

U Francuskoj je bila poznata u bogataškim krugovima i pripisivali su joj afrodizijska svojstva.

Valjda su „Luje“ znale što rade…

Postoji jedan podatak da je ?ak i u najelitnijim prigodama sasvim prihvatljivo i pristojno jesti šparoge prstima. Ma tko bi rekao, a kokoš kad deremo rukama nikom ništa?! To ti do?e kao „Huso ?opa pitu“, a meni je nezamislivo i dan danas ne ?opnuti nešto pristima i prste polizati.

Lipa, zelena šparoga je višegodišnja biljka iz porodice ljiljana. Samoniklo raste na livadama, proplancima, uz putove i živice, na kamenjaru u primorskim krajevima. A kažu da ih ima i u Sibiru, pa zašto ne, nije to mjesto samo danas za tajkune na „dužem oporavku od Pjerstrojke“, pa to je i za sladokusce, ako imaju koji slobodan sat šetnje.

Šparoge se pripremaju na razne na?ine: kuhane, pe?ene, pirjane, kao juhe, variva, salate, ma kako vam srce želi.

Evo, neki dan gledam na TV-u „šparogijada“ u Istri. Ljudi traže djelat (sladoled) od šparoga, zašto ne?

„?ombe voli, ?ombe pati, ?ombe ?e da plati.., a ?ombe ?e i da skrati…“ Sje?ate li se onog legendarnog vica kada se ?ombe zaljubio u B.B.?

Samo morate, kada krenete u branje, dobro se naoružati dobrim, ?vrstim štapom, rukavicama, dobrim nožem, ili nekadašnjom oštrom ?akijom, nikad se ne zna odakle koji Ahmo, Franjo, Jovo, poskok može isko?iti iz šikare da te ?api, pa ti ne?e više šparoga pasti na pamet.A tako su lipe, a tako zdrave, ukusne, ne znaš ho?eš li ih pripremiti na istarsku fritaju*, a to bi vam u prevodu bilo kao naša stara dobra žara sa ?imburom*.

* fritaja (slov. fritaja ili frtalja) – tradicionalno istarsko jelo koje se priprema u Hrvatskoj i

Sloveniji. Naziv poti?e iz mleta?kog dijalekta fritaia, što zna?i pržen.

* ?imbur (tur.) – jaja spravljena sa kajmakom i bijelim lukom

Samo vam je ovo malo „a la bon-er“* na modernu verziju.

Ja, osobno, sam sa svojim malim ?oporom krenula u jedan naš predio Starog Krešimirovog grada, takozvani Šubi?evac.

Šuma puna kisika, prohodna, gdje se penju?i uspinješ prema najljepšem vidikovcu, Belvederu, što bi naši dragi susjedi Talijani kazali, a mi u prijevodu: lijepi vidik capito, a mi razumito.

Išli mi, išli po trim stazi, oko nje, ispred nje, po šikari, a ve? stare none obrale sve, sebi bokun za ve?eru ulešo.

Mi naletismo na neke male, tri-?etiri, a što ?u sa njima? Sretnemo opet jednu nonicu: „Uzmite, možda na?ete još, mi moramo doma“, a mi pojma nemamo di su ta „znana mista“, koja se dobro ?uvaju kao i za tartufe.

Ja znan da je moje misto – ubrati šparoge na pjaci, uvijek u sezoni. Kupim dva-tri puta, po dva maci i meni i mom Borcu za malo pro?istiti ventile i jetru. Kažu dobra za mokra?ne pute, prostatu, za zatvor, slabokrvnost. Bogatstvo vlaknima, vitaminima svih vrsta i brojeva, bez masno?e i kolesterola ?ini šparoge nezaobilaznom namirnicom u zdravoj i uravnotežnoj prehrani.

* a la bon-er – (fr. á la bonne heure) u dobri ?as

 Sada je mjesec travanj i trava nešto ovo prolje?e dobro zakasnila. Sve nekako ove godine zakasnilo, a evo i vulkan na Islandu dobro se povampirio. Sivi oblaci nadvili se nad Evropom kao sudnji dan, oblaci danima zakrivaju sunce.

 Ajrodromi zatvoreni, avioni ne voze, ludilo za turiste, prisjeo i vikend i godišnji odmor. Menadžeri uplašeni radi otkaza, a viša sila, što možeš… Jedino starinskom kariolom ili s volovima.

Spavaju u prihvatilištima, brodovima, sklup?ani, gdje stignu. Traže taksi, bogati pla?aju po nekoliko tisu?a eura da pre?u nekoliko tisu?a kilometara do svoga doma.

Važno je da se stigne, pa što košta, neka košta.

A evo kod nas poslije svakodnevne kiše i šparoga u izobilju.

Nezamislivo je da ih sada ne iskoristiš i uživaš u njihovom ljekovitom svojstvu, pa i za otvor i za zatvor.

Tko zna da li ?emo ih do godine na?i na istim staništima radi ovog sivog omota?a…

Zato, lipi moji, pridružite se u jednoj dobro porciji šparoga na lešo sa dva tri jaja i evo vam fritaja.

Zdravi i veseli mi bili do novih rujnica, lisi?arki, mlje?nica, vrganja i ludara „s oprezom“.

A sada, lipi moji, adio, odoh na pjacu po šparoge.

 

Blanka Atijas Levi

Šibenik, 20. travnja 2010.god.