Bila je Nova 5774 oslobodjena od dusevnih boli  sa puno zelja i nadanja koje trebaju da se ostvare  u dinamici  vremena. Govorimo o ISTORIJSKOJ godini za Jevreje Bosne i Hercegovine, otvaranju  Jevejskog kulturnog centra sa sinagogom u Banja Luci  koji je planiran u bliskoj buducnosti.

Tako blizu, a tako daleko. Sve nase dugogodisnje  Selihot  za vlastiti identitet u borbi sa svim vrstama birokatija na svim nivoima  su u sklopu Jevrejske zajednice Bosne i Hercegovine i registracije kao vjerske zajednice i pravnog naslednika Jevrejske opstine B. Luka pre svih ratova su uslisene i sada definitivno osnazene UNTANE TOKEF molitvama pred nebeskim sudom.

Otvaranje JKc sinagogom je bila top tema Nove 5774.  Sala nase opstine jednostavno je vec duze vremena  postala mala da primi nas i sve nam drage goste i ljude, prijatelje jevrejskog naroda koje   sa odusevljenjem ocekuju otvaranje JKC. Toplo se nadamo da cemo im to i ispuniti. Pravi upis  JKC u Novu cemo cemo dozviiti gruntovnim upisom i upotrebnom dozvolom cime ce stvar krenuti sa mrtve tacke.

Sve neslane sale i nazadna pisanja sa iskricama antisemitizma kolateralne stete podjeljene  stranacke politike  od strane neafirmisani lokalnih listova te minornih radio i Tv medija dozivljavamo kao stvar zlobnih i pakosnih  ljudi van vjere i zakona i Boziji zapovjedi, pa ako ima Boga, istine i pravde nek im se sudi na nebeskom sudu, pa mozda u nadolazecim danima Jamim Noraima svojim unutrasnjim preispitivanjem shvate svoje greske i pokaju se.  Ali eto uvijek ce biti psi laju a karavani prolaze.

LESANA TOVA TIKATEVU 5774  svim vjernicima i stovateljima jevrejskog naroda sa osvrtom na suzivot i vjersku tolerancu.

sve je spremno za sofar 5774nakon meda i jabukaNakon Taslih                                                                                               

sala JO B. Luke je malavredne ruke 5774                                                                                              Ros -asana 5774 sretno