Na Jevrejskom  groblju u Banja Luci pred spomenikom, nakon polaganja vijenaca i citanja molitve  odrzan je  sa puno emocija pomen sjecanja na nevine  zrtve Holokausta.

Sjecanje  na sve stradale nase majke oceve sinove, kceri, bracu i sestre koji su izgubili svoje nevine zivote u raljama pomahnitalih hrvatskih ustasa kvisniske NDH obojene najgorim bojama nacizma u izvrsenju zverskih monstruznih pogubljenja koja granice sa bestijalnim nagonima mrznje bjesa – izivljavanja nedostojna ljudskih bica I sada 68 god. od Holokausta, krvare, peku i bole duboke rane  zbog gubitka nasih najmiliji samo pod jednim geslom da se vise nikad ne desi i ne ponovi  a da se zaboravi ne moze i sigurno nece.

Neoantisemitizam svakim danom u svijetu punom apsurda, borbi za resusima za sva zla, svijeta po navici i stereotipu u svom maniheizmu zlocina  optuzuje Jevreje ma gde oni bili. Radikalni islamski svijet navodi da je Holokaust bio bajka, a u UK se sve vise iz istorije skolskog obrazovanja izostavlja Holokaust kako bi se javno smanjile negativne impresije islamskog svijeta.

Da li je ili vec jeste spominjanje Holokausta se svelo kao deklaracija na jedan dan zivota.

Odbor Jevrjske opštine B. Luka

P1020139 PL VJ 2014 PR 2014 PL14 P1020143 P1020140 PL 2014