Otvaranje Jevrejskog Kulturnog Centra sa sinagogom  u B. Luci  2 Septembra 2014  je bio istorijski trenutak  za pamcenje  pun radosti i srece za sve Jevreje Banja Luke , Bosne I Hercegovine , ex Yugoslavije i  sve  prijatelje  diljem svijeta ma gde oni bili.

Islo se u sinagogi  po svim tradicijskim  propisima  kako  dolikuje  ovom svecanom trenutku  postavljanja mezuza i polaganja Tore u aron ha kodes u  uz prisustvo velikog broja rabina  koji su dosli  iz razni delova  ex Yu , Evrope i Isrela.

Jevrejski Kuturni Centar je bio naprosto mali da primi sve  strane  domace goste koji su zeljeli da prisustvuju svecanom cinu. Nakon  odlicnog oficijelnog programa  pristupilo se otvorenoj svecarskoj  atmosferi  uz izvorne ladino pjesme  koje su bile izvrsno interpretirane  od dobre muzicke grupe  sto je i doprinjelo da se slavlje produzi duboko u noc.

Ovim putem zelimo da  se zahvalimo  svima koji su svojim prisustvom uvelicali ovaj svecani cin , a ujedno da se i izvinemo i onima koji nisu mogli uci zbog  ogranicenog prostora.

Dragi prijatelji nadamo se da ce Jevrejski Kulturni Centar Arije Livne u bliskoj buducnosti  u svemu opravdati svoje postojanje  i u mnogome doprinjeti uspostavi kulturnog  mosta izmedju nase matice i R. Srpske, Bosne i Hercegovine.

Shallom svima

jakov Danon 039 jakov Danon 034